Vaarroutes over de Friese Meren

Langweerder Sloep is gevestigd in het watersportdorp Langweer. Vanuit dit centraal gelegen dorp in het Friese Merengebied, kun je alle richtingen uitvaren. Het Sneekermeer, Heegermeer, Slotermeer, Goingarijpster Poelen en het Koevordermeer zijn een aantal voorbeelden van populaire wateren in dit gebied. Keuze genoeg dus! Langweerder Sloep heeft een aantal tochten uitgestippeld, maar je kunt zelf ook een route bepalen aan de hand van de vaarkaarten die je mee krijgt aan boord. 

Sneek • IJlst • Heeg • Woudsend

Deze mooie vaarroute neemt je mee langs het bloemrijke IJlst, het vissersdorp Heeg en het pittoreske Sneek. 

Via de aangegeven route vaart u vanuit Langweer richting Sneek om vervolgens via IJlst, Heeg en Woudsend terug te varen naar Langweer. Deze route wordt gemiddeld in 5 uur gevaren. Mocht u ca. 3.5 uur willen varen, dan neemt u halverwege de rode route.

 

Vaarroute Goïngarijp • Sneek • IJlst

Deze mooie vaarroute neemt je onder andere mee langs het pittoreske Broek en het bloemrijke IJlst. Ook vaar je langs de Waterpoort in Sneek, de watersporthoofdstad van Friesland.

Via de aangegeven route vaar je de Langweerder Wielen op richting Broek. Je vaart via Broek richting het Sneekermeer. Vanaf hier maak je een tocht door Sneek om vervolgens via IJlst weer terug te varen naar Langweer. Deze route wordt gemiddeld in 4.30 uur gevaren.

(Beeld: Karin van Vuure) 

Oppenhuizen • Terherne • Broek

Met deze route vaar je langs het gezellige watersportdorp Terherne, het pittoreske Broek en Oppenhuizen. 

Via de aangegeven route vaar je door Oppenhuizen via het Sneekermeer naar Terherne om zo door Akmarijp en Broek weer terug te varen naar Langweer. Deze route wordt gemiddeld in 4.30 á 5 uur gevaren. Mocht je een kortere route willen varen (van ongeveer 3 uur), dan kun je halfverwege de rode route volgen. 

 

Vaarregels

Bovenstaande Vaarbewaarkaart is handig, zowel voor ervaren schippers als voor beginnende watersporters. De kaart is bedoeld om vaarders te helpen met handige tips en de belangrijkste regels.